Home > Historia
HISTORIA2024-02-01T12:14:02+00:00

Historia torebek z cukrem

Pierwsze torebki z cukrem pojawiły się w Stanach Zjednoczonych w drugiej połowie ubiegłego wieku. Były to czasy, gdy restauracje korzystały zazwyczaj z cukiernic lub szklanych dozowników. I to właśnie ta irytacja niehigienicznymi otwartymi cukiernicami przyczyniła się bezpośrednio do powstania saszetek z cukrem. Na idee pakowania cukru w jednorazowe opakowania wpadł przedsiębiorca Benjamin Eisenstadt pijąc herbatę podczas lunchu ze swoją żoną. Jako że Ben związany był z przemysłem herbacianym uznał, iż pakowanie cukru nie może się zbytnio różnić od pakowania herbat.

Wraz z upływem czasu powstały nowe formy opakowań na cukier jednorazowy. Dziś najpopularniejszą formą są torebki w kształcie paluszka tzw. stick. Opakowania te są bardziej ekonomiczne w porównaniu do saszetek kwadratowych Bena. Paluszki uwagi na swoją poręczność, cieszą się największym zainteresowaniem wśród odbiorców. Opakowanie stick, z czego mało kto zdaje sobie sprawę, zostało tak zaprojektowane, aby można je było przełamać w połowie długości i wygodnie wysypać całą zawartość, pozostawiając przy tym jeden papierek. Tak więc to Benjaminowi Eisenstadtowi, który ponad pół wieku temu jako pierwszy zapakował cukier do saszetki zawdzięczamy dziś estetyczny, a co najważniejsze higieniczny produkt.

Historia saszetek z cukrem

Pierwsze torebki z cukrem pojawiły się w Stanach Zjednoczonych w drugiej połowie ubiegłego wieku. Były to czasy, gdy restauracje korzystały zazwyczaj z cukiernic lub szklanych dozowników. I to właśnie ta irytacja niehigienicznymi otwartymi cukiernicami przyczyniła się bezpośrednio do powstania saszetek z cukrem.
Na idę pakowania cukru w jednorazowe opakowania wpadł przedsiębiorca Benjamin Eisenstadt pijąc herbatę podczas lunchu ze swoją żoną. Jako że Ben związany był z przemysłem herbacianym uznał, iż pakowanie cukru nie może się zbytnio różnić od pakowania herbat.

Wraz z upływem czasu powstały nowe formy opakowań na cukier jednorazowy. Dziś najpopularniejszą formą są torebki w kształcie paluszka tzw. stick. Opakowania te są bardziej ekonomiczne w porównaniu do saszetek kwadratowych Bena oraz z uwagi na swoją poręczność cieszą się największym zainteresowaniem odbiorców. Opakowanie stick z czego mało kto zdaje sobie sprawę, zostało tak zaprojektowane, aby można je było przełamać w połowie długości i wygodnie wysypać całą zawartość, pozostawiając przy tym jeden papierek. Tak więc to Benjaminowi Eisenstadtowi, który ponad pół wieku temu jako pierwszy zapakował cukier do saszetki zawdzięczamy dziś estetyczny a co najważniejsze higieniczny produkt.

W naszej ofercie między innymi:

Cukier biały
w saszetkach

Czytaj więcej

Cukier trzcionowy
w saszetkach

Czytaj więcej

Słodzik
w saszetkach

Czytaj więcej

Sól
w saszetkach

Czytaj więcej

Pieprz
w saszetkach

Czytaj więcej
Ta strona używa plików cookie i usług stron trzecich, korzystając z serwisu akceptujesz ich postanowienia i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

POLIKA PRYWATNOŚCI | POLITYKA COOKIES | PRIVACY POLICY | COOKIE POLICY

Ustawienia
Zgoda

Analityka / Analitycs

PL: Użytkownik akceptuje ciasteczka analityczne od Google Analytics na stronie .braco.pl, które służą do zbierania danych o wyświetleniach stron, odwiedzających, sesjach i kampaniach w celu tworzenia raportów analitycznych o wydajności witryny. Te ciasteczka przechowują informacje anonimowo, pomagając zrozumieć, jak odwiedzający korzystają z witryny. Mają one okres ważności 1 roku, 1 miesiąca i 4 dni.

EN: The user accepts analytical cookies from Google Analytics on the .braco.pl website, which are used to collect data on page views, visitors, sessions, and campaigns to generate analytical reports on website performance. These cookies store information anonymously, helping to understand how visitors use the site. They have a validity period of 1 year, 1 month, and 4 days.